Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και χρήμα στο email marketing, από ότι στα κοινωνικά δίκτυα;

separator

Μια από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει σαν εταιρεία, από την αρχή ακόμη, είναι ότι όλα τα Projects που υλοποιούμε όσον αφορά την κατασκευή ιστοσελίδων, θα έχουν κάποια standards και θα δίνουν στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων ή των ηλεκτρονικών καταστημάτων την ευκαιρία να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους επί ίσης όροις απέναντι στους ανταγωνιστές. Γι αυτό τον λόγο αποφασίσαμε όλα τα site που κατασκευάζουμε να είναι responsive, να είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης και να διαθέτουν φόρμα εγγραφής στο newsletter.

Κάποιες φορές λοιπόν στην προσπάθεια μας να εξηγήσουμε στους πελάτες μας, το πως λειτουργεί το email marketing και γιατί προτείνουμε να προστεθεί στην σελίδα τους μια φόρμα εγγραφής, λάβαμε το παρακάτω feedback “Εγώ έχω σελίδα στο facebook και στο Instagram”, “γιατί να βάλω και άλλο μπελά στο κεφάλι μου;”, “είμαστε στην εποχή των social networks”, “το email έχει πεθάνει”.

Αποφασίσαμε λοιπόν με αυτό το άρθρο να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε τόσο πολύ στο email marketing, γιατί αξίζει η επιχείρηση σας να επενδύσει στην δημιουργία της δικής της mailing list και κατ επέκταση γιατί το email marketing υπερτερεί έναντι των social networks.

1) Αρχικά είναι πολύ πιο εύκολο μια επιχείρηση να δημιουργήσει, να αναπτύξει και να διαχειριστεί την δική της mailing list, από το να κάνει λογαριασμό σε όλα αυτά τα διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, να αυξήσει τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά και να κρατά ενημερωμένα όλα τα profile της. Επιπρόσθετα ο χρόνος που χρειάζεται μια επιχείρηση για να διαχειριστεί όλα τα social networks που διαθέτει είναι δεκαπλάσιος από τον χρόνο που απαιτείτε για να στηθεί μια email marketing καμπάνια.

2) Ο δεύτερος λόγος που το email marketing υπερτερεί έναντι των κοινωνικών δικτύων είναι ο ανταγωνισμός και η χρήση του μέσου. Σκεφτείτε πόσα emails λαμβάνετε καθημερινά κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το πόσα facebook updates & tweets & instagram stories & pinterest κτλ κτλ.

Φυσικά οι ενημερώσεις των κοινωνικών δικτύων αθροιστικά είναι πολύ περισσότερες και ένα post της επιχείρησης σας πολλές φορές μπορεί να χαθεί μέσα σε αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών των social networks.

Από έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύεται, ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και στα εισερχόμενα emails του χρήστη. Το 94% των χρηστών ελέγχει τα εισερχόμενα του κάθε μέρα σε αντίθεση με το μόλις 61% που κάνει login στα κοινωνικά δίκτυα! Ακόμη λοιπόν και αν για κάποιον λόγο οι δυνητικοί σας πελάτες δεν μπορέσουν να συνδεθούν στα κοινωνικά τους δίκτυα θα ελέγξουν σίγουρα τα εισερχόμενα τους email.

5) Για το τέλος άφησα τον πιο σημαντικό λόγο, για τον οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει μα επενδύσετε στο email marketing έναντι των κοινωνικών δικτύων. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλατφόρμες οι οποίες ΔΕΝ σας ανήκουν, και δεν μπορείτε να θέσετε εσείς τους κανόνες τους. Έτσι πάρα πολύ εύκολα, ενώ εσείς παλεύετε καθημερινά και σπαταλάτε χρόνο και χρήμα στην ανάπτυξη των κοινωνικών σας δικτύων, μπορεί π.χ το facebook να αποφασίσει ότι παραβιάζετε κάποιους από τους όρους χρήσης, και να διαγράψει τον λογαριασμό σας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ με την email λίστα σας, καθώς αυτή σας ανήκει 100% και σας δίνει την δυνατότητα να κρατήσετε πραγματική επαφή με τους δυνητικούς σας πελάτες.

Με τα παραπάνω επ ουδενί δεν προσπαθούμε να μειώσουμε την δύναμη που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Είναι άλλωστε πασιφανές ότι έχουν μετατραπεί σε ένα απίστευτο εργαλείο προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι μια σύγκριση των 2 καναλιών μάρκετινγκ ώστε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ποια πλατφόρμα και ποιο μέσο ταιριάζει καλύτερα στην δική σας επιχείρηση.

Εάν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε τα κέρδη της επιχείρησης σας, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη του email marketing επικοινωνήστε μαζί μας!